EkoLO Fest 2023, Tršić

Edukativni kamp

Tokom trajanja kampa, volonteri će imati priliku da steknu znanja i veštine iz oblasti kao što su Astronomija, Ornitologija I lekovito bilje (branje, priprema I primena). Cilj nam je da omogućimo mladima da kroz različite edukativne dane steknu znanja I veštine iz oblasti koji su kasnije primenjive i kao hobi i kao profesionalno interesovanje, a takođe i rad.

Volonteri će postavljati hranilice za ptice u okviru ornitološke radionice. Takođe, volonteri će steći nova znanja i veštine o pripremi, sušenju bilja (automatski sušač za biljke), mlevenju i pakovanju u kesice sa obeležjom kampa.

Biće organizovana i akcija sadnje drveća.

Volonteri će biti smešteni u konaku “Čuvarkuća”, moderni turistički kompleks sa uređenim soabama, sa kupatilima, TV uređajima I WiFi internetom. Sobe su dvokrevetnog I trokrevetnog tipa . Smeštena u samom centru Tršića, na pragu Vukove kuće Konak Čuvarkuća već sedam godina dočekuje svoje goste. Ušuškana u Tršićkim brdima i sa svojom etno pričom, Čuvarkuća je prepoznata kao jedna lepa priča u koju se gosti stalno vraćaju. Opremljena u modernom stilu zadovoljava sve potrebe i zahteve turista. Struktura soba: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Ukupan kapacitet je 14 osoba. Drugi deo konaka, koji obogaćuje celu ovu priču, jeste i kafe Čuvarkuća, koja čini jednu celinu sa konakom. Ishrana će biti organizovana u okviru konaka sa punim pansionom. U slučaju odlaska na teren, volonterima se pakuje lunch paket. U večernjim časovima za večeru postoji mogućnost tradicionalne kuhinje spremanja jela od strane volontera prema receptima lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Tršić je udaljen 7 km od Loznice na putu za Valjevo. Tršić je u literaturi poznat kao rodno mesto reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Verovatno najpoznatije selo u Srbiji, Tršić, nije samo rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, već je i apsolutno najposećenije ruralno naselje u Srbiji. Ovo je i jedan od najlepših prirodnih predela Srbije, a očuvanje ove zelene sredine u mnogome ima veze baš sa Tršićem.

U slobodno vreme volonteri će imati priliku da učestvuju u sportskim aktivnostima planinarenja, orijentiringa. U ponudi su I odbojka na otvorenom, kviz za mlade i dr.

Nacionalni kamp

Šifra kampa:
VSS14
Datumi:
od 08.08.2023. do 12.08.2023.
Broj Volontera:
14
Lokacija:
Tršić
Organizator kampa:
Kancelarija za mlade Loznica u partnerstvu sa udruženjem “Čuvarkuća” iz Tršića
Uzrast volontera:
18+
Jezik kampa:
Srpski

Broj slobodnih mesta:

0