Pridruži se volonterskim timovima sa vršnjacima iz cele Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Grupno volontiranje ima veze sa društvenom solidarnošću i odnosi se na pomoć i podršku ljudima iz tvog okruženja, okruženja ostalih volontera ili šire zajednice (uočiš, pitaš i ispitaš, kroz razgovor razumeš, utvrdiš, tražiš rešenja u timu, predložiš/sprovedeš rešenje).

Kroz ove aktivnosti imaćeš priliku da naučiš nove stvari, skreneš pažnju na prakse u tvom okruženju koje su diskriminatorne, predložiš rešenja za povećanje razumevanja drugih i drugačijih i tolerancije, promovisanja kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumevanja, zaštite životne sredine itd.

Šta znači volontirati u grupi?

• Potrebno je da izvojiš u proseku 6-8 sati nedeljno, u periodu 6. jul – 12. avgust 2020.
• Nakon slanja prijave, u odnosu na tvoj izbor, pozvaćemo te na pripremni sastanak sa drugim volonterima, na kome ćete odrediti ko će među vama biti lider/ka grupe i podeliti uloge i zadatke (timovi su od 3 do 20 volontera, u zavisnosti od zadatka); sastajete se online, a aktivnosti možete sprovoditi u svojoj zajednici i/ili takođe online.
• Tvoj volonterski tim ima rok do 12. avgusta da ispuni predviđen zadatak
• Pored već predloženih zadataka (dole), možeš na pripremnom sastanku i/ili u prijavnom formularu predložiti zadatak koji je u skladu sa navedenim temama.
• Sami se dogovarate oko načina rada i sastanaka, delite uloge, posao itd. Mi smo tu da vas podržimo i pomognemo ukoliko je potrebno

Ko sve može da se uključi?

• Treba da imaš minimum 15 godina
• Učešće je na dobrovoljnoj osnovi i nije plaćeno
• Otvoreno za volontere iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Program „Volonteri na mreži“ sprovode Mladi istraživači Srbije u saradnji sa UNICEF-om, a uz podršku USAID i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

PRIJAVI SE

Kojim volonterskim timovima možeš da se priključiš?

Evo nekoliko već pripremljenih zadataka, a možeš u prijavi da predložiš novi zadatak, pa da okupimo tim oko tvoje ideje.

TIP: SNIMANjE TUTORIJALA / KORISNO ZA MLADE
Tim 1: Prenošenje znanja putem video tutorijala

Kontekst i zadatak: Mislite da znate nešto što bi vašim vršnjacima bilo korisno za lični razvoj ili pomoć zajednici? Podelite to kroz video, a mi ćemo pomoći da taj video dođe do što većeg broja mladih.
Video tutorijali su moćno sredstvo za komunikaciju sa mladima. Zabavni su i drže pažnju. Želimo da iskoristimo ovu formu i omogućimo da se onlajn prezentacija učini dostupnim svima koji žele da je pogledaju, kada god to žele, a ne u jednom ili nekoliko termina.
Očekivani rezultati: minimum 5 tutorijala pripremljeno i objavljeno
Profil volontera: potrebno je bar 2-3 volontera koji imaju iskustvo u snimanju tutorijala (Youtube-eri, blogeri), kao i više onih koji žele da prenesu konkretno znanje korisno mladima (u prijavi navedite šta mislite da bi to bilo)

TIP: UZAJAMNA PODRŠKA / ODRŽIVOST I EKOLOŠKA SVEST
Tim 2: Usvajanje održivih navika (kako zdravije da se hranim; kako da smanjim upotrebu plastike; kako da kupujem odgovorno i sl.)

Kontekst i zadatak: Može se formirati nekoliko timova, u zavisnosti od interesovanja volontera. Tim treba da ima minimum 5 učesnika. Lider/ka je taj/ta koji/koja predlaže novu, zdraviju naviku, i u prijavi navodi svoje specifično znanje i iskustvo), predlaže broj sastanaka i način za usvajanje novih navika, koordiniše sastanke. Jedan tim može imati i 2 lidera/ke zarad lakše pripreme i koordinacije.
Očekivani rezultati: evaluacije volontera pokazuju uspešnost: nivo motivacije da se nastavi sa započetom praksom, svest o značaju i uticaju nove navike na pojedinca, zajednicu i prirodu, stečena znanja
Profil volontera: Oni koji žele da žive zdravije, koji veruju u značaj zaštite životne sredine, koji žele da razumeju efekte svog ponašanja po prirodu i nauče kako da žive u skladu sa prirodom.

TIP: INTERVJU / KARIJERNO SAVETOVANjE
Tim 3: Pitajte profesionalce o zanimanju koje vas interesuje

Kontekst i zadatak: Mnogim mladima bi bilo korisno da čuju od ostvarenih profesionalaca u različitim oblastima nešto više o njihovom poslu, kako bi se bolje orijentisali prema svom budućem obrazovanju i zaposlenju. Ovaj tim volontera će iz svoje sredine okupiti grupu tih profesionalaca (aktivnih ili penzionisanih – možda među roditeljima ili njihovim prijateljima, u porodici), zatim pripremiti (zajedno sa timom volontera za dizajn i/ili tutorijale) prezentaciju zanimanja. Zatim ćemo objaviti poziv na „ćaskanje sa profesionalcima“ preko društvenih mreža i organizovati Onlajn Zoom sastanke.
Očekivani rezultati: minimum 5 organizovanih „ćaskanja“; evaluacije volontera pokazuju korisnost „ćaskanja“
Profil volontera: zainteresovani za temu; u prijavi navedite ideje za profesije za koje možete da osigurate „glavne goste“

TIP: KAMPANjA / OBELEŽAVANjE DANA MLADIH (12. avgust 2020)
Tim 4: Posteri, tekstovi za objavu na društvenim mrežama na temu solidarnosti, razumevanja, interkulturnog učenja, antidiskriminacije

Kontekst i zadatak: Tim volontera bira način i sredstva kako da se iskaže u okviru ponuđenih tema
Očekivani rezultati: 10 gotovih materijala za objavu na društvenim mrežama i/ili internet stranicama MIS i UNICEF
Profil volontera: zainteresovani za teme; u prijavi opišite specifične veštine ili grube ideje za materijale

TIP: INTERKULTURNO RAZUMEVANjE
Tim 5: Predstavljanje zajednica iz nesvakidašnjih uglova

Kontekst i zadatak: Kako ovog leta nećemo putovati, zašto da ne otputujemo i upoznamo drugu zemlju ili kraj kroz priče, ili ugostimo virtuelne turiste-mlade iz drugih zemalja? Kada se grupa formira, formulisaće predloge kako da predstave svoj kraj iz nesvakidašnje ugla (običaji, položaj devojčica i žena, kulturna baština, prirodne lepote, ekološki izazovi, izazovi za mlade, pozitivne prakse mladih…). U drugoj fazi pripremate onlajn događaj (može da bude prezentacija, izložba fotografija, neformalna priča, intervju sa najpoznatijom osobom iz vašeg mesta itd). Zatim, pozivate svoje prijatelje na onlajn događaj kada prestavljate šta ste pripremili.
Očekivani rezultati: 60 ljudi na događaju. Događaj se može ponoviti.
Profil volontera: Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo niti veština.

TIP: DIZAJN OBJAVA ZA DRUŠTVENE MREŽE
Tim 6: Podrška „Volonterima na mreži“ – kako da govorimo jezikom mladih

Kontekst i zadatak: Tim će kreirati objave za inicijative „Volontera na mreži“: info kampanju namenjenu mladima.
Od kraja marta 2020. UNICEF je započeo info kampanju o COVID-19, koja je sada, posle vanrednog stanja, otvorena za druge teme koje se tiču mladih. Kako je tokom vanrednog stanja UNICEF je pripremao materijal sa proverenim informacijama o zaštiti fizičkog i mentalnog zdravlja, bezbednosti na internetu i drugim temama bitnim za mlade, sada poziva mlade da se priključe i učestvuju u daljem kreiranju sadržaja za kampanju, objave svoje priče i skrenu pažnju na pitanja koja su njima bitna.
Ovaj tim će se baviti pripremom tih priča za objavu na društvenim mrežama: dizajn objava, korektura teksta u dogovoru sa autorom/kom, provera izvora informacija.
Očekivani rezultati: pripremljeni materijali za objavu
Profil volontera: u prijavi navedi šta znaš da radiš što misliš da bi bilo značajno za ovaj zadatak, na primer, podeli sa nama u prijavi link na neku tvoju objavu na koju si posebno ponosan/na.

TIP: KAMPANjA / PROSLAVA 100 GODIŠNjICE VOLONTERSKIH KAMPOVA
Tim 7: Materijali za objavu na društvenim mrežama

Kontekst i zadatak: Volonteri će imati zadatak da prikupe materijale (slike, intervjue, video snimke) sa kampova u Srbiji, kontaktiraju aktuelne kamp lidere i organizatore i kreiraju materijale sa sa ciljem da obeleže 100 godina postojanja ovog oblika volontiranja i približe je drugim mladima
Očekivani rezultati: 20 materijala za društvene mrežama i/ili internet stranice
Profil volontera: učesnici volonterskih kampova, kamp lideri, mladi zainteresovani za volontiranje i promociju volontiranja

PRIJAVI SE

July 1, 2020