Pozivamo učenike i učenice iz osnovnih i srednjih škola koje pripadaju slivu Dunava da budu kreatori umetničkih dela i da učestvuju u međunarodnom konkursu DUNAVSKI UMETNIK. Takođe, na konkursu mogu učestvovati deca i mladi koji su članovi udruženja za decu, dnevnih centara ili organizacija civilnog društva.

Ukoliko želite da pokažete zašto volite Dunav, podelite svoje znanje o Dunavu, iskoristite ovu priliku da ga još bolje istražite ili upoznate, ili pak ukažete na problem koji ste primetili onda je ovo prava prilika za vas. ISTRAŽITE DUNAV I BUDITE KREATIVNI.

UMETNIČKE KATEGORIJE KONKURSA: umetnički rad, kratak video i mapa.

UZRASNE KATEGORIJE KONKURSA: juniori (6 – 11 godina), tinejdžeri (12 – 18 godina)

Kako pripremiti svoj rad?

Umetnički rad i video

Idite do obale reke, idealno bi bilo do Dunava ili pritoke Dunava i tamo napravite ekološko umetničko delo koristeći prirodni materijal koji ste pronašli pored reke. Nakon stvaranja umetničkog dela, napravite nekoliko fotografija i zatim odaberite jednu koja najbonje ilustruje ono što ste zamislili.

U slučaju da se opredelite za video idite do reke, i tamo napravite snimak. Potrebno je da se čuje vaš glas/glasovi i da ispričate, odrecitujete, otpevate ili odglumite ono što želite da prenesete kao poruku video snimka. Dužina snimka ne sme da prelazi 1 minut.

Mape

Istražite sliv Dunava i odaberite koji deo Dunava želite da prikažete na mapi. Potreban vam je papir/karton formata A3 i flomasteri/tempere/bojice. Na mapi možete prikazati zanimljive činjenice o Dunavu, uneti mesta kao što su tvrđave, luke, plaže ili prikazati mesta gde je Dunav zagađen ili prljav. Fotografišite ili skenirajte mapu u boji.

Snimke i fotografije pošaljite nacionalnom organizatoru takmičenja, Mladim istraživačima Srbije, uz popunjen formular sa podacima o radu, autorima i mentorima.

Detalje sa propozicijama učešća na konkursu možete preuzeti ovde.

Prijavu za konkurs možete preuzeti ovde.

Rok za slanje radova Mladim istraživačima Srbije je 30. septembar 2022. godine do 00:00 časova.

Pitanja, radove i PRIJAVE šaljite na e-mail: dunavski.umetnik@mis.org.rs

 

September 1, 2022