E-mejl dusica@mis.org.rs, je adresa na koju možete slati digitalne fotografije radova ili jednominutne video priloge. Verujemo da ste uživali organizujući izlete u prirodu do obližnjih otvorenih voda. Ukoliko to još niste uradili, imate na raspolaganju sve dane do 31. maja.

Podsećamo zainteresovane za učešće na nagradnom konkursu “Dunavski umetnik”: Ovo takmičenje traje od 2004. godine, a MIS su u Srbiji preuzeli koordinaciju 2011. godine. Možda vam je poznato da je Srbija 2010. godine bila pobednik konkursa na međunarodnom nivou?

Specifičnosti ovog konkursa su sledeće:
– Targira široku ciljnu grupu, 6-18 godina: od predškolskog uzrasta, preko osnovnih škola do 3. godine srednjoškolskog obrazovanja;
– Nije temetski fokusiran na jedan ili grupu nastavnih predmeta, već je otvoren za sve koji mogu svoju nastavu da povežu sa rekom Dunav;
– Zahteva odlazak u prirodu do obale reke ili jezera koji pripada slivu Dunava (znači 98% teritorije Srbije);
– Ne traži druge tehničke resurse, do organizacije učenika za rad u prirodi;
– Rezultat rada za konkurs nastaje u otvorenom prostoru, od materijala koji se sakupe pored obala, i može biti predstavljen fotografijom rada ili jednominutnim videom.

Želimo i da vas pozovemo da doprinesete listi „Najčešće postavljanih pitanja“, dodajući nova ili dajući neke komentare na postojeća, poput:

Da li u konkursu učestvuje razred kao grupa ili je dozvoljeno pojedinačno slanje radova?
– Dozvoljeno je slanje pojedinačnih radova. Takođe možete radove slati i u manjim grupama, a preporuka je da u grupi ne bude više od 5-6 učesnika.

Da li ima ograničenja u broju poslatih radova od strane jedne škole?
– Nema ograničenja u broju poslatih radova ni po učeniku, ni po odeljenju, ni po školi.

Da li se u instalaciji mogu upotrebiti prirodni materijali (biljke, životinje, kao i ostaci od istih) ili je dozvoljeno korištenje i SMEĆA koje se takođe nalazi kod naših reka u većem ili manjem broju?
– Dozvoljeno je koristiti prirodne materijale. Dozvoljeno je koristiti “smeće” i druge stvari koje pronađete na obalama a da nisu prirodni materijali.

Da li je neophodno da radimo fotografije dečjih rukotvorina i šaljemo ih poštom na konkurs ili možemo i elektronskim putem, ušededeli bismo energiju?

-Naravno da ćemo štedeti energiju! Pravila konkursa predviđaju slanje fotografije umetničkog rada (minimalna veličina digitalne fotografije je 150 DPI). Ukoliko šaljete video (što je značajno veći fajl od fotografije), možete koristiti neki internet servis i nama proslediti link (npr. wetransfer).

Pišite nam i zovite nas ukoliko imate bilo kakvih dilema.

Srećno!

May 22, 2018