Konkurs #ŠtaNamTeško
nacionalnog programa volontiranja mladih Mladi su zakon 2021

U prethodne dve godine je podržano 300 ŠtaNamTeško omladinskih volonterskih projekata u koje se uključilo 5000 volontera i volonterki iz cele Srbije.

Ove godine i ti možeš kroz program „Mladi su zakon“ da se sa svojim drugarima organizuješ i da uradiš nešto korisno u svom mestu – konkurs za finansiranje i podršku ideja mladih (od 15 do 30) godina pod nazivom “Šta nam teško” je sada otvoren.

Kroz ovaj konkurs će se do kraja 2021. godine podržati 135 omladinskih volonterskih ŠNT projekata širom Srbije u iznosu do 42.000 dinara po projektu, a ukupno sa čak 5.670.000,00 dinara!

Konkurs „Šta nam teško“ sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine, CeGraD-om iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Ko može da se prijavi?

Želimo da podržimo SVE mlade, koji žele da urade nešto korisno u svom mestu, za ljude iz svoje zajednice ili životnu sredinu. Ne morate da budete odlični đaci ili studenti, da imate prethodno iskustvo, da ste do sada već volontirali ili bili aktivni na bilo kakav način. Ovo je prilika i za one aktivne i pune inicijative, ali i za one stidljive, povučene, kojima treba podrška, kojima je ovo prvi put da nešto organizuju.

Za učešće u programu mogu se prijavititi:

  • neformalne grupe od najmanje 5 osoba od 15 do 30 godina koje su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/jedna izdvaja kao zvaničan koordinator/predstavnik grupe, tj. koordinatorka/predstavnica grupe (mora biti punoletan/na) i koje su direktno odgovorne za pripremu i realizaciju projekta koji predlažu;
  • udruženja mladih, čiji Upravni odbor ima minimum 2/3 mladih od 15 do 30 godina;

Koje aktivnosti podržavamo?

Teme vaših #ŠtaNamTeško volonterskih projekata mogu biti zaista raznolike: ekološke, edukativne, socijalne, tj. usmerene posebno ugroženim grupama ljudi, zatim renoviranje, kampanje, kulturni programi;

Bitno je da vaš projekat ima smisla: bude realno ostvarljiv, rešava neki konkretan problem ili potrebu zajednice, tj. poboljšava život u vašem mestu, neprofitnog je karaktera, tj. ne koristi se za ličnu dobit.

Naša podrška nije samo finansijska, već želimo da vam pomognemo od samog početka i formiranja ideje do kraja njene realizacije. Tu su naši mentori koji će vam pomoći da razvijete ideju, koji će vas pratiti i podržavati tokom realizacije aktivnosti i izveštavanja.

Kalendar aktivnosti:

Početak konkursa: 7. jul 2021.
Šesti krug je završen 06. oktobar 2021. u 12 časova (podne)

KONKURS JE ZATVOREN

Komisija odlučuje, a ukoliko je vaša ideja odabrana za podršku, od tada ste sa dodeljenim mentorima u intenzivnom kontaktu
Online obuka u period od 11. do 15. oktobra u kojoj je obavezno da učestvuje jedan predstavnika ili predstavnica vašeg tima (onlajn obuka podrazumeva izučavanje primljenog materijala uz zadatke koje je potrebno uraditi u okviru navedenog termina)
Nakon završene obuke možete krenuti sa realizacijom vaših akcija (najkasnije do 15. novembra)

Poziv za prijavu projekata je otvoren 7. jula i traje do utroška sredstava, a procena i odabir projekata će se nakon prvog kruga vršiti na dve nedelje. Sve aktivnosti se moraju završiti zaključno sa 15. novembrom tekuće godine.

Kako da se prijavite?

Korak 1: Formirajte vaš tim i osmislite vašu #ŠtaNamTeško ideju

Korak 2: Ukoliko mislite da vam treba pomoć, javite se mentoru ili mentorki zaduženim za vaš okrug da vam pomogne da predstavite vašu ideju na najbolji način; ovaj korak nije obavezan ali vam može značiti; kontakt mentora, tj. mentorki možete naći na LINKU

Korak 3: Preuzmite obrasce za prijavljivanje, popunite ih i pošaljite vašu prijavu popunjavanjem sledećeg onlajn formulara
Dokumenta za prijavljivanje:
Aneks-I-Obrazac-predloga-StaNamTesko
Aneks-II-Obrazac-budzeta-StaNamTesko
Aneks-III-Izjava-udruzenje-mladih-StaNamTesko

Više informacija na mladisuzakon.rs

August 18, 2021