Pozivamo zainteresovane, uzrasta od 6 do 18 godina, da se prijave na ovogodišnji konkurs za učešće na Međunarodnom takmičenju „Dunavski umetnik 2023“.

„Dunavski umetnik“ je međunarodno, ekološko-umetničko, takmičenje koje organizuje Međunarodna komisija za sliv reke Dunav i Globalno partnerstvo za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs se sprovodi u 14 zemalja na slivu reke Dunav od 2004. godine. Mladi istraživači Srbije uz podršku Republičke Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, od 2010. godine koordiniraju ovaj konkurs u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg konkursa je „Neka Dunav bude plav!“.

Novost 2023. godine je nova umetnička kategorija radova. Pored dosadašnjih umetničkih radova i jednominutnih videa, učenici mogu svoje ideje da predstave i u kategoriji fotografija (koja je zamenila pređašnju kategoriju mapa). Vaš zadatak je da prošetate do obale bilo koje reke ili jezera u slivu reke Dunav na teritoriji Republike Srbije i tamo napravite ekološko umetničko delo koristeći materijal koji ste pronašli pored reke, snimite video ili napravite fotografiju.

Detaljne informacije o konkursu i smernice za izradu rada, izbor kategorija radova, kao i tehnička uputstva za slanje radova proučite u dokumentu DAM Uslovi konkursa i smernice 2023. Elektronsku verziju radova pošaljite nacionalnom organizatoru takmičenja, Mladim istraživačima Srbije, uz popunjen dokument Prijava za konkurs Dunavski umetnik 2023.

Konkurs za učešće u takmičenju “Dunavski umetnik 2023” otvoren je od petka 1. septembra 2023. godine. Rok za predaju radova je petak 20. oktobar 2023. godine do 00:00 časova putem mejla dunavski.umetnik@mis.org.rs

Nastavnici i drugi mentori ovde mogu preuzeti DAM Poster, odštampati ga u A4 ili A3 formatu i koristiti za širenje informacija o konkursu među učenicima.

Inspiraciju za radove možete pronaći u videu koji je organizator objavio pre par godina.

Takođe, možete pogledati pobedničke radove iz Srbije i drugih zemalja dunavskog sliva iz prethodnih godina na stranicama organizatora:

Danube Art Master Competition i

Danube Day – ICPDR

Sva dodatna pitanja oko konkursa možete slati na e-mail: dunavski.umetnik@mis.org.rs

 

September 1, 2023