Klimatske promene u poljoprivredi – novi izborni predmet u školama

U projektu koji sprovodi Agencija za hranu i poljoprivredu pri UN (FAO), Mladi istraživači Srbije imaju zadatak da implementiraju i promovišu uvođenje novog izbornog predmeta u srednje poljoprivredne škole u Srbiji – Klimatske promene u poljoprivredi uz izradu istoimenog priručnika za nastavu. Osim podrške autorima priručnika u dizajnu i štampanju , MIS će iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo rada sa mladima u svrhu promocije ovog predmeta među učenicima, kako bi učenicima na najlakši način približili značaj predmeta u njihovom daljem školovanju i radu. Uz to, podržaćemo i nastavnike koji će ovaj predmet predavati u svojim školama sertifikovanom obukom za nastavnike koja ima za cilj da unapredi njihovo znanje u domenu uticaja klimatskih promena na poljoprivredu i podrži ih u nastavi.

Mladi istraživači Srbije će učenicima predmeta ponuditi i svoje redovne projekte podrške na kojima stečeno znanje mogu da primene i u praksi. Na kraju projekta, planirana je velika konferencija učenika i nastavnika koji su tokom ove školske godine uveli predmet kako bi se evaluirali i predstavili rezultati našeg zajedničkog rada. Ideja je da izborni predmet zaživi i jednog dana postane deo obavezne nastave.

Učenici i nastavnici srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji
  • Dizajn i štampa priručnika za nastavu odobren od strane Ministarstva prosvete;
  • Održane bar dve obuke za nastavnike sertifikovane od strane Ministarstva prosvete koje pripremaju nastavnike za sprovođenje predmeta;
  • Promocija predmeta u srednjim poljoprivrednim školama;
  • Evaluacioni sastanak nastavnika i učenika uz predstavljanje rezultata rada i planiranja daljih aktivnosti;
Agencija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama sprovodi ovaj projekat, dok je Mladim istraživačima Srbije poveren deo oko promocije i implementacije izbornog predmeta i Priručnika.

Period realizacije:
Januar 2023. – Jun 2024.
Lokacija:
Srednje poljoprivredne škole u Srbiji.
Budžet:
EUR 35,000.00
Donator:
FAO
Tema/Oblast:
Poljoprivreda, mladi

Novosti vezane za projekat: