Oplaneti se! Recikliraj

Nacionalna kampanja „Oplaneti se! Recikliraj“ je organizovana u cilju rešavanja problema odlaganja otpada u Srbiji, kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

građani i građanke u 13 gradova, donosioci odluka u oblasti otpada

Neformalna mreža „Zelena lista Srbije“ je tokom 2010. godine organizovala nacionalnu kampanju u okviru koje je realizovano:

  • 12 lokalnih akkcija koje su imale za cilj prikupljanje i selekciju različitih vrsta otpada.
  • urađeno je istraživanje sastava otpada u 195 porodica u 13 lokalnih zajednica; rezultati su sumirani i objavljeni u brošuri.
  • organizovana je velika nacionalna akcija 5. juna 2010. na Kalemegdanu u Beogradu, na Dan zaštite životne sredine. Tokom celog dana održavano je 25 radionica na 6 različitih punktova. Na samoj akciji bilo je registrovano 553 učesnika-izviđača uzrasta od 7 do 11 godina, 172 izviđačka lidera i 130 volontera iz organizacija Zelene liste Srbije. Veliki broj sugrađana se uključivao u aktivnosti i radionice
  • po završetku lokalnih akcija i centralne akcije, oko 30 aktivista Zelene liste Srbije krenulo je na promotivno-ekološki biciklistički karavan. Karavan je krenuo iz Vranja 25. juna, a nakon prolaska kroz 11 gradova završen je 7. jula u Beogradu. Biciklisti su prešli blizu 600 km za 12 dana, tokom kojih su prenosili ekološke poruke.
  • preko 40 lokalnih i nacionalnih medija je izveštavalo o aktivnostima Zelene liste Srbije.

http://www.oplanetise.com/uklonimodeponije/

Zelena lista Srbije

Period realizacije:
2010.
Lokacija:
Kruševac, Raška, Žagubica, Niš, Aleksinac, Valjevo, Vučje, Vranje, Trstenik, Knjaževac i Gornji Milanovac
Budžet:
30.995,00 USD
Donator:
Instituт za održive zajednice (ISC), Američkа agencijа za međunarodni razvoj (USAID)
Tema/Oblast:
Zaštita životne sredine, mladi, volontiranje;

Novosti vezane za projekat: