Zelene stope

Projekat „Zelene stope“ je imao za cilj povećanje učešća pešaka, biciklista i korisnika javnog prevoza u ukupnom saobraćaju u izabranim gradovima u Srbiji, kao i povećanje učešće građana u donošenju odluka koje su vezane pre svega za kvalitet života i zdrav život u njihovom gradu.
Građani i građanke u izabranim gradovima

Rezultati projekta su:

  • Unapređena infrastruktura za bicikliste i pešake u izabranim gradovima (popravljeno i/ili postavljeno 5 držača za bicikle u osnovnim školama i ispred ispred institucija za mlade; popravljeni i ofarbani poligoni za bicikliste u Boru, Kragujevcu i Novom Beogradu; markirana staza u Sremskih Karlovcima; reparirani bicikli u Pančevu i Beogradu).
  • Stvoreni uslovi za volontersko angažovanje mladih u rešavanje društvenih problema (Održane volonterske akcije u 8 gradova sa preko 300 učesnika).
  • Povećana informisanost građana o održivoj urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine (sprovedeno 8 uličnih promotivno-inoformativnih akcija tokom Evropske nedelje mobilnosti, podeljeno preko 2000 lifleta, preko 500 lajkova na objave na fejsbuk stranicama projektnih partnera, preko 5 medijskih objava o događajima).
  • Promovisan način korišćenja bicikala i pešačenja za učenike osnovnih škola (održano preko 20 radionica u osnovnim školama na kojima je učestvovalo preko 650 učenika trećeg i četvrtog razreda).
  • Gradovi Srbije aktivno učestvovali u međunarodnom događaju „Dan bez automobila“ (održane aktivnosti tokom Dana bez automobila u 7 gradova. Tokom akcija u direktnom sprovođenju aktivnosti ali i u procesu informisanja učestvovalo preko 5000 građana).
  • Unapređena saradnja različitih aktera na promociji ekoloških vidova transporta (Uspostavljena saradnja sa preko 20 osnovnih škola, sa lokalnim medijima, sa organizacijama koje se bave mladima, lokalnim samoupravama itd. Održano preko 20 koordinativnih sastanaka u gradovima gde su aktivnosti realizovane; razmenjene ideje i planovi za buduće aktivnosti).

Pokret gorana Vojvodine

Connecting people

BicikLO

Društvo mladih istraživača Bor

Interaktiv

Grupa Kobre

Period realizacije:
2016.
Lokacija:
Projekat je realizovan je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu –Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Boru, Loznici, Nišu, Raškoj i Novom Pazaru.
Budžet:
1.200.000,00 dinara
Donator:
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Tema/Oblast:
Zaštita životne sredine, mladi, volontiranje;

Novosti vezane za projekat: