U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka 13. decembra je održan  okrugli sto pod nazivom: „Kako podržati nosioce posledica klimatskih promena?“ u organizaciji sa  Mladim istraživačima Srbije, OEBS Misijom u Srbiji i udruženjem EKO centar Beograd.

Fokus je bio na mladima, pre svega na mladim poljoprivrednicima, i na pronalaženju načina da bolje podržimo mlade u budućnosti koja uključuje veliku borbu protiv posledica klimatskih promena.

Gosti okruglog stola, prof. Zorica Ranković Vasić sa Poljoprivrednog fakulteta, Magdalena Gak iz Poljoprivredne škole u Zrenjaninu i Aleksandar Ristić, menadžer volonterskog programa Mladih istraživača Srbije, su kroz razgovor i interakciju sa publikom istakli važnost konekcije sa prirodom, praktične nastave, kao i podrške mladim osobama da se uključe u zaštitu životne sredine. Takođe, pomenuti su i već postojeći mehanizmi promocije i subvencija za mlade osobe, kao i saradnja Mladih istraživača Srbije i Agencije za hranu i poljoprivredu pri UN na promociji i implementaciji novog izbornog predmeta i priručnika “Klimatske promene u poljoprivredi”. 

Zaključak okruglog stola je da je neophodna veća saradnja i umrežavanje različitih sektora formalnog i neformalnog obrazovanja, Ministarstva i poljoprivrednika kako bi se podrška mladima u budućnosti bila dovoljna.

Zahvaljujemo se i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka koji nas je ugostio i upriličio događaj.

 

 

 

December 15, 2023